CMA / ICE & DUST AWAY

Det miljøvenlige alternativ til aggressiv vejsalt.

Det miljøvenlige tømiddel

ICE & DUST-AWAY er et unikt Svanemærket tømiddel der har en lang række fordele sammenlignet med almindeligt vejsalt.

Fordelene ved CMA – ICE & DUST-AWAY

  • ​Skader ikke træer og planter
  • Er virkbart og effektivt ved alle temperaturer
  • Ikke korrosivt
  • Irriterer ikke dyrepoter
  • Ødelægger ikke sko og støvler
  • Forurener ikke søer og grundvand
  • Svanemærket
  • Nemt at anvende og kræver ikke avanceret udstyr
  • Kan bruges præventivt
DOWNLOAD BROCHURE

CMA er det bedste tømiddel

ifølge Jesper Corfitzen, haveekspert hos Bolius er CMA det bedste tømiddel på markedet til bekæmpelse af sne og is, da det ikke skader miljøet og dyr, som vejsalt gør. Se video hvor Jesper forklarer fordelene ved CMA ICE & DUST-WAY.

Vejsalt skader miljøet

Vejsalt består af kloridsalte, som er giftige for træer og planter. Desuden nedbryder det fliser, beton og kan belaste grundvand, søer og dyrelivet i den omkringliggende natur.

Hvert år spredes der flere hundrede tons vejsalt på danske veje. 15-20% af dette ender i grøfter og andre grønne områder langs vejene. Der er store omkostninger forbundet med beplantning og efterfølgerne af vejsalt. Center for Skov & Landskab har beregnet de danske omkostninger for plantning af vejtræer til mellem 90 og 130 million kr. Desuden er der også store omkostninger forbundet med udbedringer af rustskader og rustbeskyttelse som følge af vejsalt. FDM vurderer at der årligt bliver brugt ca. 2 mia. kr. på udbedring af rustskader og rustbeskyttelse.

Hvad er CMA – ICE & DUST-AWAY

ICE & DUST-AWAY er baseret på det miljøvenlige (CMA) calcium magnesium acetat. CMA er fremstillet af hvedekorn, som i en gæringsproces bliver omdannet til eddikesyre og som efterfølgende bliver neutraliseret til en flydende klar væske. CMA består af kalk, magnesium og eddikesyre, som alle er ufarlige for miljøet. Eddikesyren er let nedbrydelig og kalk og magnesium er næringsstoffer som findes naturligt i jorden. CMA virker derfor modsat vejsalt også som et gødningsmiddel.   

Forskere ved KVL har gennemført et langtidsstudie på effekterne af vejsalts negative indvirkninger på træer og planter.

Levetiden på vejsidetræer er begrænset pga. saltning. Vejsalt sætter træerne under stress. Det er giftigt og gør det svært for træerne at optage næring og vand. Mange ting peger på at CMA ikke skader træer og planter i samme grad som vejsalt. Faktisk forbedrer CMA jordens struktur og fungerer som gødning.

Lars Bo Pedersen, seniorforsker på Centre for Skov & Landskab